Det kan være at barnet/eleven bytter ut ulike lyder eller kutter ut stavelser/lyder i ord. Hjelpen kan gis uten at barnet/eleven først må ha vedtak om spesialpedagogisk hjelp eller spesialundervisning.
Tjenesten gir direkte hjelp til barnet/eleven, eller veileder foreldre/barnehage/skole, avhengig av type vanske. Oppfølgingen kan foregå individuelt eller i grupper.
Tjenesten gir hjelp/veiledning til barn og elever innenfor følgende områder:
- språklydsvansker
- taleflytvansker (stamming og løpsk tale)
- stemmevansker
- leppe-/kjeve-/ganespalte
- CI (Cochlea implantat)/hørselshemming
Om språklydsvansker
Lesping på /s/ har ofte årsak i motoriske artikulasjonsvansker. For de fleste norske barn kommer /s/ på plass av seg selv innen barnet fyller 7 år, i normal språklydsutvikling. Lesping på /s/ henvises etter at nye fortenner oppe og nede i munnen er helt utvokst.
Slik søker du hjelp
Vi ønsker gjerne at barnehage/skole med foreldresamtykke tar kontakt for en vurdering i forkant av en henvisning. Foreldre/foresatte kan melde ønske om hjelp selv via kontaktskjema. Kontaktskjema finner du på denne nettsiden
Barn/elever med vansker av medisinsk årsak (taleflytvansker (stamming og løpsk tale), leppe-/kjeve-/ganespalte, CI og hørselshemming) henvises videre til privatpraktiserende logoped med dekning fra HELFO, jf. Folketrygdloven § 5-10.
Privatpraktiserende logoped kan man finne ved å gå inn på Norsk logopedlag sin hjemmeside under fanen «finn logoped». Tjeneste for språkvansker og logopedi kan også være behjelpelig med å sette dere i kontakt med en privatpraktiserende logoped.
I perioder må noe ventetid påregnes i tjenesten.
Rutiner for henvisning
Etter en eventuell henvisning og kartlegging foretar Tjeneste for språkvansker og logopedi en faglig vurdering av behovet. Det vurderes da om det skal tilbys ekstern hjelp eller om barnet kan avhjelpes med veiledning til foreldre eller barnehage/skole. Ved ekstern hjelp får barnet vanligvis tilbud om oppfølging hver uke i en periode. Oppfølgingen skjer i barnehagen eller på skolen, men barnet/eleven kan også komme sammen med foreldre/foresatte til logopeden sitt kontor.
For r-trening gjelder annen oppfølging.
Lurer du på om du kan få hjelp av Tjeneste for språkvansker og logopedi så ta kontakt med logoped Lise N. Helmen for å vite om du bør sende en henvisning eller om du eller barnehage/skole kan få veiledning uten henvisning.
Av kapasitetshensyn henvises barn med vansker av medisinsk årsak videre til privatpraktiserende logoped med dekning fra HELFO, jf. Folketrygdloven §5-10.